Friday, January 13, 2012

Penangan lagu Ombak Rindu

Bismillahirrahmanirrahim..

"Tuhan tolong lembutkan hati dia"
"Untuk terimaku seadanya"
"Kerna ku tak sanggup kerna ku tak mampu"
"Hidup tanpa dia disisiku"
"Tuhan aku tahu banyak dosaku"
"Hanya ingat Kamu kala dukaku"
"Namun hanya Kamu yang mampu membuka"
"Pintu hatinya tuk cintaku"

terkesan sangat dengan lagu kat atas tu, bukan sebab movie Ombak Rindu, sebab saya tahu lagu ni lagi awal sebelum saya tengok Ombak Rindu. kat mana? radio ek? bukan..
act, ada seorang sahabat yang bole saya anggap sebagai sahabat hati saya. dia 'hadiahkan' lagu ni untuk saya sebagai kata2 dari hati dia.
semestinya dalam hidup kita ni tak jauh dari dugaan. ada seorang ustaz saya selalu nasihatkan kami
"kalau kamu berdoa, jangan sekali-kali mintak dikurangkan dugaan, tapi mintaklah kita diberi kesabaran untuk menghadapi dugaan tersebut. buat apa kita nak lari dari dugaan, sedangkan kita orang yang beriman"

subhanallah. mendalam kan kata2 dia.
Alkisahnya..
saya dengan sahabat saya ni,telah ditimpa sebuah ujian yang mana ujian yang kami dapat ni, sama dengan ujian yang menimpa kawan2 kami yang lain iaitu ujian dalam ukhuwwah dan masalah hati.
sepanjang ujian tersebut, kami banyak menerima nasihat yg 'precious' daripada kawan2 kami sendiri.
subhanallah, jarang dapat sahabat2 macam ni.
terima kasih ya Allah. terima kasih Rasulullah, umatmu sangat membanggakan.
sampai satu ketika sahabat saya ni, membuat video/ slideshow gambar2 saya, dan dia.
dia gunakan lagu Ombak Rindu ni sebagai soundtrack dia, walaupun saya xpernah dengar lagu ni masa tu.
dia sertakan dengan liriknya. bayangkan masa tu, saya hanya baca je lirik dia, dan dengan izin Allah,lirik dia sangat menyentuh hati saya saya sangat merasa bersalah dengan dia.
ya, memang saya x menerima dia seadanya. 'mintak maaf awak' dan saya ingat Allah masa duka je. nauzubillah, harap2 nya tidak sampai macam tu.
teringat sebuah kata2,
"dalam berkawan, kita x boleh paksa orang untuk faham kita,tapi kita kena faham orang tu"
sekali kita cuba untuk memahami dia, insyaallah, automatik dia akan cuba untuk faham kita jugak.
"what u give u get back"


Last but not least, alhamdulillah, skarang kami semakin ok,insyaallah. doa kan ye kawan2.
p/s utk dia : saya sgt berharap, dengan apa yg telah kita lalui sebelum ni, menjadikan kita insan yang lebih bersyukur dan bersabar seperti syukur dan sabarnya para rasul. amiin. dan semoga persahabatan kita semua tak lari daripada berkasih sayang kerana Allah ~insyaallah

may our friendship until jannah

2 comments:

T_T said...

wahhhhh , saya baru baca ni awak !
thanks 4 da experience anyway . u taught me to appreciate ppl better . n sbb mslh ni baru sy sedar org sekeliling sy sgt prihatin n caring esp those yg byk tolong kita baik smule :) wish that dugaan sebenarnya dpt buatkn kita lbh knl antre stu sme lain , insya ALLAH . klau lepas ni sy buat slh kat awk lg , sila lah tegur ya ! ^^

miszmariposa said...

haha..thanks jugak yaww! but as is said before, He just teach us how to patience in our condition and appreciate for everything He gave to us..does it a great lesson right? we got a direct 'tarbiyah' from our creator..i love that lesson so much :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...