Saturday, December 10, 2011

9 'first time' kat Johor

Assalamualaikum warga blogger yg tegar :)

saya nak bercerita sedikit pengalaman saya selama berada kat Johor. Alhamdulillah, sekian lama mencari peluang dan masa untuk melakar kenangan kat Johor kat blog ini, akhirnya Allah bagi izin. Alhamdulillah :)

nak kaitkan dengan tajuk entry saya kali ni, banyak yg first time berlaku kat sy sepanjang kat Johor.
let's check it out!

1. 1st time beraya haji kat Johor. ye, kat Johor. kat rumah nenek ct rahmah.. alhamdulillah, berjalan lancar semuanya.
2. 1st time gi BP Mall. ape tu? stand 4 batu pahat mall. kitorang gi jalan2 kjap, ingat nak gi main bowling, tp xjadi, sebab ramai sangat orang. terpaksa la batalkan niat nak belaja main bowling (hehe)
3. 1st time buat spec baru (2nd time), tp kali ni kat Johor. murah je. so, sape2 nak buat spec, sila cuba tengok kat Sin Kong ye. harga yang berpatutan. alhamdulillah~

sin kong dapat duit

4.  1st time jugak pegi ke Sungai Buaya ke apa ntah..tak ingat, tp yg penting ada buaya. unfortunately, xbole nak tengok buaya ny, sebab tengah tutup. so, pegi makan kat kedai seafood yg tak jauh dari tu. sedaaap..alhamdulillah.
5. 1st time rasa mee bandung muar. tu pun ambik dari mangkuk kak yin (kakak rahmah) sebab xberani nak order satu mangkuk, nak rasa je kan. tapi sedaap, rugi plak xorder..insyaallah lain kali.
6. 1st time makan roti nan, maaf x ada gambar. memang sedaap, kalau panas2. mak rahmah cakap, kalau dah x panas, xsedap dimakan.
7. 1st time pergi Melaka, jalan2 kat bandar hilir. lain post saya cerita sal Melaka plak yer..
8. 1st time balik ke KL naik bas selama 3-4 jam kot. tak ingat. tp memang kejap, dah sampai negeri lain. tp tu berangkat dari Melaka Sentral. kalau kat Sarawak, baru lepas satu daerah.:)
9. 1st time makan nasi dengan lauk2 yang banyak, xingat nama nya.. tp ada nasi__ something. orang Jawa suka sangat nasik tu, sebab tu masakan orang Jawa.

tu je yang saya ingat. sume 1st time saya kat Johor, banyak lagi sebenarnya, tapi lupa2 ingat. sememangnya, kalau duduk kat negeri orang. memang kena pandai sesuaikan diri dan suasana, dan saya sangat menghargai apa yang saya dapat di Johor.
syukran untuk rahmah & keluarga, semoga anda sume dilimpahi rahmat.

2 comments:

syeraho said...

nasi org jawa tu nasi ambeng. p/s; tp kte bkn org jawa, kte org banjar hehe :)

mariposa said...

a ah..btol..nasi ambeng..hehe,xingat..syukran ingatkan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...