Saturday, December 10, 2011

9 'first time' kat Johor

Assalamualaikum warga blogger yg tegar :)

saya nak bercerita sedikit pengalaman saya selama berada kat Johor. Alhamdulillah, sekian lama mencari peluang dan masa untuk melakar kenangan kat Johor kat blog ini, akhirnya Allah bagi izin. Alhamdulillah :)

nak kaitkan dengan tajuk entry saya kali ni, banyak yg first time berlaku kat sy sepanjang kat Johor.
let's check it out!

1. 1st time beraya haji kat Johor. ye, kat Johor. kat rumah nenek ct rahmah.. alhamdulillah, berjalan lancar semuanya.
2. 1st time gi BP Mall. ape tu? stand 4 batu pahat mall. kitorang gi jalan2 kjap, ingat nak gi main bowling, tp xjadi, sebab ramai sangat orang. terpaksa la batalkan niat nak belaja main bowling (hehe)
3. 1st time buat spec baru (2nd time), tp kali ni kat Johor. murah je. so, sape2 nak buat spec, sila cuba tengok kat Sin Kong ye. harga yang berpatutan. alhamdulillah~

sin kong dapat duit

4.  1st time jugak pegi ke Sungai Buaya ke apa ntah..tak ingat, tp yg penting ada buaya. unfortunately, xbole nak tengok buaya ny, sebab tengah tutup. so, pegi makan kat kedai seafood yg tak jauh dari tu. sedaaap..alhamdulillah.
5. 1st time rasa mee bandung muar. tu pun ambik dari mangkuk kak yin (kakak rahmah) sebab xberani nak order satu mangkuk, nak rasa je kan. tapi sedaap, rugi plak xorder..insyaallah lain kali.
6. 1st time makan roti nan, maaf x ada gambar. memang sedaap, kalau panas2. mak rahmah cakap, kalau dah x panas, xsedap dimakan.
7. 1st time pergi Melaka, jalan2 kat bandar hilir. lain post saya cerita sal Melaka plak yer..
8. 1st time balik ke KL naik bas selama 3-4 jam kot. tak ingat. tp memang kejap, dah sampai negeri lain. tp tu berangkat dari Melaka Sentral. kalau kat Sarawak, baru lepas satu daerah.:)
9. 1st time makan nasi dengan lauk2 yang banyak, xingat nama nya.. tp ada nasi__ something. orang Jawa suka sangat nasik tu, sebab tu masakan orang Jawa.

tu je yang saya ingat. sume 1st time saya kat Johor, banyak lagi sebenarnya, tapi lupa2 ingat. sememangnya, kalau duduk kat negeri orang. memang kena pandai sesuaikan diri dan suasana, dan saya sangat menghargai apa yang saya dapat di Johor.
syukran untuk rahmah & keluarga, semoga anda sume dilimpahi rahmat.

Friday, November 18, 2011

CERPEN : Tasya Untuk Kher


“Wo..wo..what is this Tasya? Boleh tak ko jangan nak kecikkan hati aku untuk kesekian kalinya??”
Tasya menundukkan muka. “Sorry Kher. Tapi aku kali ni nekad. Tak nak contact mana-mana lelaki except important things je.”
“Fine. Facebook di removed, nanti tak leh contact guna mesej dah, ok. Aku ok kot.” Tasya menelan air liur. ‘Kecik hati ke dia? Entahlah’
Kher berlalu meninggalkan Tasya.
Tut tut tut… 1 mesej diterima. Dari Kher. Tasya membuka inbox.
“Aku kecik hati dengan ko..” Tasya terkedu. ‘Salahkah aku?’
Tasya menekan butang reply, “Mintak maaf Kher, kita contact melalui facebook je la, nanti aku add balik”
Sekejap je, mesej Kher sampai. “Tak ape,tak payah..”
Tasya membalas balik, “Mintak maaf Kher. Aku punya sebab tertentu.”
……….tiada balasan daripada Kher.
“Camane Tasya? Ko dengan Kher?” 
“Entahla. Semalam aku mesej dia, tapi dia lain macam je bunyi nye”
“Dia cakap ape? Ko terangkan tak kenape ko tak nak contact dia dah?”
“Sabar Farah. Semalam, dia cakap camni, bla bla bla……..”
“Sah dia kecik hati la Tasya. Kalo aku pun, maybe aku kecik hati jugak.”
Tasya mencebikkan bibir. “Ye la. Habis tu camane. Aku pun tak tau camane nak terangkan. Aku cakap dah kat dia, kalau ada orang yang serius nak kat aku, direct jumpa mak ayah aku la. Lagi elok aku rasa.”
“Tapi, dia faham ke kenape buat camtu kat dia? Kang dengan orang lain ko mesej, dengan dia ko tak mesej. Apa cite?”
“Bukan camtu la. Dengan orang lain, diorang tanya khabar aku la biasanya. Tapi kalo dengan dia, nak tanya khabar apa, hari-hari dah mesej. Tu yang aku tak nak Farah. Kita ni perempuan kan, senang je nak cair. Aku tak nak cair dengan siapa-siapa dah.”
“Ye la Puan Tasya.”
Tasya tersenyum hambar, teringat pada Kher yang biasa memanggilnya “puan”. Angin rindu meniup hatinya. No Tasya!!!!
Hampir 2 tahun setengah dia tak berhubung dengan Kher. Apa khabarnya budak tu pun dia tak tahu. Tasya terlampau sibuk sampai tak ada masa nak menghadap facebook. ‘Entah-entah dah bertunang dah si Kher tu.’ Hati dia mengomel sendiri.
‘suara azan..di langit…tinggi..mengagungkan Mu..’
Irama lagu Suara Azan bergema. Tasya mencapai handphonenya. Nama Mak terpampang di skrin.
“Assalamualaikum mak. Ada apa call?”
“Waalaikumsalam. Ni ha, nak tanya. Ko balik cuti bila? Ada cuti panjang tak?”
“Cuti? Jap, tengok jadual jap.” Bulan 5 baru ada cuti 2 minggu. Dalam 5 minggu dari sekarang.
“Bulan 5 karang baru ada cuti mak. Tapi tak confirm lagi balik tak, sebab 2 minggu je.”
“Ala, ko balik je la. Bagus sangat la tu bulan 5. Ni, ada orang merisik. Katanya, kawan lama ko.”
“Kawan lama? Siapa?”
“Ala, nama mak dia Shahriah.”
“Mak siapa pulak tu? Nanti la, tunggu orang balik. Tak kenal la. K la mak, orang ada kerja kumpulan ni. Kirim salam kat semua”
“Ye lah, jaga diri Tasya. Nanti mak sampaikan. Assalamualaikum”
“Waalaikumsalam”  Tasya mematikan talian. Shahriah? Mak siapa tu? Arh, nanti la fikir.
‘Diminta para penumpang Air Asia menuju ke Kuching Sarawak untuk beratur di hadapan Gate 11’
Panggilan pramugari tidak dipedulikan. Sejak keluar dari bilik tadi, Tasya asyik memikirkan budak yang merisik dia. Siapakah dia? Jantung Tasya berdegup melebihi kelajuan biasa, menyebabkan darah dia dipam lebih laju daripada biasa. Relax Tasya, relax. Tasya mematikan handphone, lalu melangkah memasuki kapal terbang Air Asia.
**********************




Tasya mengheret bagasinya menuju ke luar airport. Matanya melilau mencari kelibat kakak dia. ‘Biasanya dah sampai. Tak kan lambat pulak kali ni.’ Mata Tasya masih lagi liar mencari bayang-bayang kakak dia. Tiba-tiba mata dia menangkap wajah yang sangat dia kenali. Kher? Buat apa dia kat sini? Kher berjalan mendekati Tasya. Tasya buat pura-pura tak nampak. ‘Cepatlah kak. Cepat!’ Tasya melepas geram dalam hati.
“Tasya?” Tasya menoleh. “Eh,Kher. Lama tak Nampak. Buat apa kat sini?” Tasya cuba untuk berlagak biasa walaupun jantung dia berdegup dengan kelajuan luar biasa. Dia cuba untuk mengawalnya.
“Tak..erm.. Ni, tunggu siapa, nak balik rumah kakak ke? Meh aku hantarkan. Tak jauh pun.”
“Eh,takpe lah. Nanti akak aku sampai, kesian pulak dia penat-penat datang aku takde.”
Handphone Tasya vibrate. 1 mesej diterima. Daripada Kak Mai.
“Adik,ko naik teksi boleh tak? Nanti akak bagi alamat. Akak ada mesyuarat dengan bos besar. Adik tau lah kan bos akak camane.k..”
Huh… Tasya memandang Kher. “Betul nak hantar aku?” Kher tersenyum lebar. “Betul puan.”
“Haha..ko ni, tak berubah. Bawak ke rumah terus tau.” Kher memandang Tasya dengan pandangan tajam. “Cepatla gerak” Tawa Kher meletus. “Tau takut” Tasya mencebikkan bibir. Kereta Myvi putih laju menyusur lebuhraya.
“Ko camane sekarang Kher? Dah ada makwe?” Kher tersenyum. “Eleh, ada lah tu.”
“Bukan setakat makwe, nak jadi tunang dah.” Kher tersengih macam kerang busuk.
“Betul ke Kher?” Tasya seolah-olah tak percaya. “Betul. Nanti aku jemput ko. Aku lama dah dengan dia.”
Hati Tasya diselimuti perasaan yang sangat kecewa. Kalau boleh, dia nak nangis masa tu jugak. No Tasya! Kau bukan gadis yang lemah. “Ow. Aku kenal ke dia?” Tasya cuba mengawal perasaannya.
“Entahlah, maybe ko kenal kot. Nanti ko tengok la sendiri. Ko datangkan nanti?” Kher mencari muka Tasya. “Insyaallah Kher. Aku tak janji.” Suara Tasya antara dengar tak dengar.
’ Camane nak pergi ke majlis orang yang kau cinta Tasya? Gila ke?’ hati Tasya berkecamuk.
Masing-masing hanya mendiamkan diri sampai ke rumah kakak Tasya. Tasya melangkah keluar.
“Terima kasih Kher, tumpangkan aku.” Tasya melemparkan senyuman hambar, tak tahu ikhlas ke tak.
“Takde apa lah Tasya.” Kher mengangkatkan tangan. Mata Tasya mengiringi kereta Kher balik sambil melambaikan tangan dengan kudrat yang ada.
‘Semoga kau bahagia Kher….’ Tasya menitiskan air matanya,melepaskan orang yang dia cintai dalam diam bersama orang lain.
**********************
“Tak kisah lah mak. Asalkan dia baik, Tasya tak kisah.” Tasya melepaskan keluhan buat kesekian kalinya.
Mak Tasya hanya menggeleng kepala. “Ye la Tasya. Nasib baik mak kenal lama dengan mak cik Shahriah tu. Keluarga dia baik-baik. Anak dia pun, insyaallah baik. Doakan je la ye Tasya.”
Tasya tersenyum, lalu mengangguk lemah.
Esok dia bakal menjadi tunang orang. Tasya sendiri keliru dengan perasaannya. Patut kah dia gembira? Tapi sebab apa? Bukannya bakal tunang dia tu orang yang dia suka pun. Ke nak sedih? Buat apa nak sedih? Mana ada bakal tunang sedih sebelum hari pertunangan. It’s nonsense Tasya! Cuba buat muka teruja sikit, baru ada feeling. ‘Susah tau tak??!’ perasaan Tasya berperang sesama sendiri.

**********************
Tasya duduk bersimpuh di ruang tamu menunggu keluarga sebelah lelaki datang membawa pinangan. Tasya termenung jauh, memikirkan nasib dia dengan bakal tunangnya. Namun, dalam masa yang sama, fikiran dia masih tidak dapat melupakan Kher. Lelaki yang dia cintai dalam diam.’Sedar Tasya, sedar!’ Tasya mencubit lengannya sendiri, kembali ke alam nyata.
Keluarga Tasya menyambut mesra keluarga pihak lelaki. “Tasya, ni mak cik Shahriah.”
Tasya mengangkat muka. Seketika Tasya terlopong. Mak Kher? Mak kepada Ahmad Khair? Kemudian, menyusul di belakang mak cik Khairiah, Kher melangkah masuk dengan memakai baju melayu putih siap bersamping lagi. Tasya menampar pipinya. Betul, dia tak bermimpi. Kher hanya tersenyum, memahami kerunsingan Tasya. Kher mengambil tisu dan menulis sesuatu di atasnya. Lalu meminta seorang kanak-kanak menghantarkan ke Tasya. Tasya tersenyum, tertunduk malu.
‘nama Aida Natasya sudah tertulis untuk Ahmad Khair sejak alam roh lagi J
“Kau memang nakal Kher.”
12.12.2012 : Aida Natasya ditunangkan dengan Ahmad Khair.
Moga jodoh mereka sampai ke jinjang pelamin dan berkekalan hingga ke akhir hayat. Amiin…

Monday, October 24, 2011

K.L.C.C.

Assalamualaikum...

alhamdulillah,setelah sekian lama saya x meng'update' kan blog ni, pada saat ni, saya nak ceritakan pengalaman saya belajar di KLCC. saja nak ubah angin. ^_^


minggu depan saya nak exam~ cuak nye..hehe..tapi xpe, kat akhir2 nak exam ni, xyah study hard, tapi study smart. Insyaallah, kita usaha, Allah akan tolong.
nak cerita nya, tengah hari tadi, saya dengan kawan saya, ummi aiman pergi ke KLCC.
dari kolej 12, saya dengan ummi jalan kaki ke stesen u. tengah2 perjalanan, kitorang dengar azan, tandanya Zohor dah masuk. saya tanya ummi, "kite nak pergi terus ke, solat dulu kat masjid?" kebetulan kitorang akan lalu masjid setiap kali nak gi stesen u.
ummi kata, baik kita solat dulu. sampai nanti xyah risau solat dah.
masa tu saya teringat nasihat ayah kepada kawan saya. ayah dia kata, setiap kali nak buat sesuatu, utamakan solat dulu. Insyaallah, kita tolong agama Allah, Allah akan tolong kita.

 “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)

yang buat saya teruja, masjid ar-Rahman tu sangat bersih dan sangat kemas. saya suka! ^_^
tapi x sempat nak ambil gambar,hehe.
 lepas selesai solat zohor baru kami bertolak ke KLCC.

dalam pukul 2 lebih kami sampai kat KLCC. terus pergi ke taman dia, nak ambik pot awal yg x ramai orang, senang sikit nak fokus kan :)
dah jumpa satu kerusi tu, bole la kami dua duduk atas tu, terus keluarkan alat2 nak belajar.
belajar...bercakap...tengok orang...belajar lagi.....tengok orang lagi...makan....belajar....
memang setiap masa, kat situ penuh dgn foreigner. ada yg dari barat, thailand, indonesia, cina...dll...
dah hampir2 nak asar tu, kitorang teruskan lagi study. tiba2 ada sekumpulan group lelaki, datang, tangkap2 gambar menara. ramai sangat, kitorang buat xtau je. (dalam hati,takut gak,xtau knape)
tengah syok mengira, tiba2 salah sorang pakcik drpd kumpulan tu tegur,
"ni dari malaysia ya?"
dengan muka yg sangat blur, saya hanya mengangguk. "^^
.........................................................

pastu saya gtau ummi, "rasa bersalah pulak, xtanya balik, dari mana ke, nak buat apa kat sini ke..rasa cam xmengalukan tetamu pulak"
sebab masa tu teringat kat nasihat Ustaz Hazrul, dia cakap, kalau kita nak org baik dengan kita, kena ada komunikasi yang baik. contohnya, kalau kawan kita tanya khabar, kita tanya la balik. xkan nak tunggu dia je tanya kat kita, dia pun ada rasa nak ditanya. camtu la komunikasi yang baik. tetiba rasa bersalah kat orang tu. xpe, pengajaran ^_^
lama2 dok kat taman tu, akhirnya kitorang memutuskan utk balik. sebelum tu, nak solat asar dulu kat surau KLCC. lpas solat, kitorang lalu tapak yang tengah2 tu. rupanya ada pameran seni. xkisah la seni apa, rekaan, lukisan, video, animasi... best sangat tengok. banyak lukisan yang pelik gak, hanya orang seni je faham. setiap lukisan tu ada maknanya sendiri.
paling saya ingat, pasal wanita.
"beauty of women just not look at their clothes, how they womb their hair, how they dressed up, but,the beauty of women can look through their eyes, and their heart, because heart is a place where they keep their love"
lebih kurang camtu lah..sedap sangat description diorang. seolah2 diorang bercakap dengan lukisan tu.suka!
 dah abis explore pameran tu, baru kitorang balik ke UM.
 ~lalalala~ banyak pengalaman yg kitorang dapat.
tu saja yang saya boleh share kat korang.
setiap yang berlaku tu sebab Allah punya rancangan ^_^
-wallahua'lam-





Thursday, October 6, 2011

PERASMIAN PENUTUPAN BELOG BUTTERFLY

Assalamualaikum..wbt..

sekian lama tangan saya tidak berkongsi ilmu yg sebenarnya banyak yg telah saya peroleh sepanjang blog saya ditinggalkan. Insyaallah, selepas final exam,saya akan cuba berkongsi beberapa pengalaman yg telah saya peroleh. xsabar rasanya.

entry kali ini sebenarnya sekadar pemberitahuan bahawa blog saya yg kedua akan saya tutup. sebab saya lebih memilih blog ini untuk lebih diutamakan. dan bukankah kualiti lebih baik dari kuantiti. dan bukankah istiqamah dgn yg sedikit lebih baik dari banyak tp tidak istiqamah.
wallahua'lam..

dan pesanan saya,terima kasih kepada semua pembaca yg pernah meluangkan masa ke blog ini mahupun blog yg kedua. moga apa yg saya kongsikan ada manfaat nya untuk kita semua. amiin.
sekian-mariposa-

Friday, September 9, 2011

RAYA YANG KECOH TAPI BERHARGA

Bismillahirrahmanirrahim..
::Assalamualaikum::

lama dah x update blog. balik2 kolej,jumpa test, tutorial, banyak lagi la.
tapi aku bersyukur sbb perkara2 tu dah sibukkan aku & banyak menghalang aku dr mlakukan perkara yg sia2 :)
balik dari kampung nih,kalau hari pertama lepas balik tu memang mode kampung tu masih ON.
x ingat nak OFF kan.hehe..

ok,balik kepada tajuk entry aku kali ni,pasal raya yg dah lepas.
alhamdulillah,kami sekeluarga berjaya merentasi medan Ramadhan dengan jayanya,alhamdulillah.
moga amalan kami diterima Allah (amiin)

seperti kebiasaannya, selepas bersalam-salaman dengan ahli keluarga pada pagi raya pertama tu, kitorang pasti xketinggalan untuk bergambar (padahal tahun lepas xingat)

TETAPI..
kenapa la,gambar tahun ni hampir semua x jadi.
selepas dianalisis dan dikenalpasti, rupanya......
ada 'makhluk Allah yg halus' selalu mengacau ahli keluarga kami.
yang best nya, akak aku sempat menangkap beberapa aksi makhluk tersebut.
kita tengok sama-sama ye...

tu yang pakai spek itam (yg ni si abang)

ha ha..tu si adik..lagi muka pengacau..(yg xnmpak muka)

memang muka makhlus halus kitorang ni hensem :)



ni diorang dah tenang ckit..ok ckit gmbar dy..

actually, what i say for all the pictures above are some of my loving word, bcause i love 'makhlus halus' in my house. without them,seriously i feel lonely.
so, my post right now is specially for remembering them, bcoz i have had miss them right now :(

......memandangkan keadaan aku skrg sbagai student u,lagi2 jauh dari rumah,so, aku hanya balik masa raya.
sangat suka berkumpul masa raya. xley kalau termiss muka slh seorang daripada kluarga aku.
sedih kan kalau salah sorang xde bersama.
camtu jugak yang ku harapkan di akhirat kelak. doa aku untuk melihat mereka kembali & duduk bersama2 dalam syurga xpernah lekang dari bibirku.
moga stiap doa yg kita pohon diperkenankan oleh Rabbul Izzah kita..amiin ya robb~
love u all from 'dunia' till 'syurga'..insyaallah ^__^



WANITA MUSLIM MAHAL HARGANYA

Assalamualaikum
:
saja nak kongsi satu quote yang saya baca :)
moga dihayati dan difahami maksudnya..

◕♥♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥¸.... ¸.·´¨) ¸.·*¨)♥

❤¸.•*✿..Semua WANITA itu CANTIK.
 Jika tidak manakan wanita menjadi SENJATA IBLIS untuk meLEMAHkan kaum LELAKI.
 Namun KECANTIKKAN dan KEINDAHAN tersebut Allah kurniakan sebagai MILIK eksklusif wanita itu dan suaminya sahaja.
 Oleh sebab itu, usah dipertontonkan AURAT dan PERHIASAN kepada umum secara PERCUMA,
 jika SUAMI pun PERLU membayar MAHAR untuk memilikinya..❤¸.•*✿

◕♥♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫



Friday, August 19, 2011

BUAT BAKAL ZAUJ KU

Bismillahirrahmanirrahiim
 :
Assalamualaikum, entry kali ni agak lain. sebab satu hari nanti semua dari kita akan ada pasangan masing2, insyaallah dunia akhirat.
wahai bakal zauj ku.. ingatlah satu perkara,
"aku mencintaimu kerana agamamu, jika hilang agamamu itu dari dirimu,
maka hilanglah cintaku kepadamu"


::Buat bakal zauj yang bakal mendampingiku kelak::
terima kasih kerana telah memilihku daripada ribuan muslimah di luar sana, padahal kamu amat tahu, aku hanya wanita biasa yang jauh dari kesempurnaan. maka ingatlah pesananku..
::Kepadamu yang akan memilihku kelak..::
Aku tak sebijak Siti Khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja  berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu..
::Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..::
Ketahuilah, aku tak sesabar  Fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis , bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa.. yang sebenarnya ingin sekali menjadi seperti Saidatina Fatimah. tapi siapa la aku dibandingkan dengan anak Rasulullah.
::Maka, bantulah aku dalam membentuk keperibadian seperti Saidatina Khadijah dan Saidatina Fatimah::

juga buat bakal zaujku..
ini untukmu..

Permata Yang Dicari

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya

Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah

Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari

Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah

Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu


wallahu'alam..[istikharah cinta]..



Friday, August 12, 2011

JANGAN TERTIPU DENGAN TUDUNG LABUHKU

Bismillahirrahmanirrahiim

an infinity grateful to Allah for let me write something in my blog today.
and for every oxygen that i have used for my life without paying any. thanks Allah.

kembali pada tajuk tertera, saya mohon maaf sekiranya ada tersilap perkataan yang digunakan.
(rakan-rakan tolong tegur)

pertama sekali saya awal2 menyatakan ini adalah sebahagian rasa hati yang ingin saya kongsikan,insyaallah.

saya adalah insan yang sangat dhoif. saya pasti ada antara rakan2 pun berkata dalam hati 'saya pun dhoif'.
na'am. kita adalah hamba, memang sepatutnya kita rasa macam tu.

rakan2, ingin sekali ku katakan, jangan tertipu dengan tudung labuhku kerana itu bukan pengukur iman seseorang, ramai yang sedia maklum.
jangan tertipu dengan tudung labuhku, aku hanyalah seorang budak yang masih lagi dalam proses mencari kemilau cahaya Islam sebenar.
jangan kerana tudung labuhku, aku menjadi terasing dalam kalangan kalian.
aku hanya ingin berusaha menjadi muslimah, tapi bukan bermaksud aku adalah manusia sempurna.
aku masih seperti dulu, aimilea yang dulu. mungkin sikap ku sedikit berbeza, tapi perbezaannya agak tipis.

jangan tertipu dengan tudung labuhku-nampak je aku pakai tudung labuh, budak ni dah berubah.
kalau aku berubah ke arah kebaikan, bantulah aku. aku punya banyak tanggungjawab yang memberikan kesedaran kepadaku untuk berubah lebih baik dari sekarang. insyaallah, aku yakin,korang pun rasa benda yang sama.
rakan2, jangan lunturkan semangatku. (^__^)
nampak aku pakai tudung labuh, tapi buat benda yang salah, aku mohon, tegurlah dengan cara yang baik2.
jangan kata 'dia ni pakai tudung labuh, tapi buat benda x elok'. tudung labuh tu xsalah pun.
nampak je aku pakai tudung labuh, 'eh, ustazah2'. bukan ustazah je yang boleh pakai tudung labuh. syurga bukan untuk ustaz-ustazah je. neraka pun bukan hanya mereka dikecualikan (word by ct rahmah)
..............
kata-kata aku ni juga untuk peringatan aku sendiri,insyaallah.
satu je dari hati aku :
"walau macamane pun sikap, penampilan, dan perangai orang sekeliling aku (keluarga, rakan2, muslimin muslimat) aku akan sentiasa memandang korang sebagai ahli syurga yang akan aku jumpa balik di taman syurga sebagaimana Allah temukan kita pada masa hari raya, dll, insyaallah"
hanya Allah yang Maha Mengetahui rasa, semangat, azam dalam jauh lubuk hatiku.masyaallah.
berikan aku kekuatan ya Allah

luahan kalam,,,
-hamba dhoif-


Thursday, August 11, 2011

PENYAKIT TAK MENGANTOK PADA MALAM HARI

Bismillahirrahmanirrahiim

Assalamualaikum ladies and gentleman.
bercakap pasal tajuk diatas, ia amat mengerikan bagi aku.
p aku tatau apa keburukan dia. sejak dua menjak ni, kerap sangat dah dok berjaga sampai 2-3 pagi.
kalau buat tutorial ke, study ke, xpe lagi. tu pun, kadang2 je aku berjaga sebab study
(biasanya malam exam la)
yang terlebih kali nya pulak, aku berjaga sebab nak tengok cerita,hehe.
dah menjadi kebiasaan. tapi aku ok lagi, tido lambat tapi still bangun awal, alhamdulillah.
p x nak la teruskan perangai camni kan, rasa macam tak proper la pulak bagi seorang student kan.
lagi2 masih asasi~aigoo~
how can i solve this problem, still think the most posible way.

if my post just disturb your mind, forgive me keyh.
peace be upon to you! happy ramadhan..

Monday, August 8, 2011

Rindu dengan Ikan Terubok!!

Bismillahirrahmanirrahim

Tengok jap pic kat atas. Wa..buat aku terliur weh. Lama nya aku rindu dengan makanan ni. Tapi susah nak carik kat sini. Semalam kan, aku pergi ar bazaar yang tak jauh dari UM nih. Jalan kaki je.
masa tengah carik2 makanan nak buat berbuka, tetiba aku nampak ikan terubok. wa!! aku dah memang niat nak beli pon. dah tu, aku cakap la kat Ummi (kawan aku dari sarawak gak).
"mi, mok beli sik? ikan terubok ekh."
ummi : "wah, mok mok..brapa rega ekh?"
pastu aku tanya la pakcik tu,
aku : "pakcik, brape harge ikan ni ek?"
pakcik : "yang separuh ni 15 dik"
'mak oii! mahal gila'
aku dengan ummi berpandangan,huhu..tak pe la. kempunan ar aku.
ni yang xsabar2 nak balik sarawak. wa~ sabar3 aimy.

yang membuatkan aku tertulis entry pasal ni, sebab status akak aku kat fb la..


menu sgkei ptg tuk....1) milo C peng. 2) bubur pedas 3) kueyh bakoll 4) koyong sedutt msak kcapp........... 5) trubuk pgg da x ow?? 6) dagin msak kcap...heee ♥♥♥ k sahorr x taukk gk.....
2 hours ago ·  · 

Saturday, August 6, 2011

SANNAH HELWA MUNIRAH ^_^

Bismillahirrahmanirrahiim
:
Assalamualaikum. entry kali ni ditujukan khas buat sahabat saya Nurul Munirah.
Insyaallah solehah orang nya. Selamat hari lahir mun. saya nk berterima kasih sangat2 kat awak sebab kadang2 kata2 awak byk membuatkan kita berfikir. seiring umur meningkat, seiring itu juga kita mendekati masa untuk bertemu dengan Allah. moga2 mun dan saya serta rakan2 lain sentiasa berusaha untuk meningkatkan ibadah kita terhadap Allah. Amiin (^_^)

*termasuk rakan2 lain..moga kita mendapat berkahNya di bulan ramadhan ini..

wassalam
-inni uhibbuki fillah-

Friday, August 5, 2011

"WAKTU REHAT" -layannnn~

Bismillahirrahmanirrahiim
:

Tak Sabar Kami Menanti
Waktu Rehat Tiba Lagi Heboh, Kecoh Dan Meriah Bila Dengan Kawan Sekolah
(Rancaknya) 
Jadi Mari Bersama Kami
Disini
Lawak, Gelak, Rancak, Borak 
Semua Di Waktu Rehat 

kalau masa free2, aku layan la citer ni. bezz!..try ar tengok..
citer dia,sekarang dah season 2, bole tengok kat disney channel, p tak tau la jam dia.
sebab sebelom ni tengok kat you-tube je.
kalau dalam citer ni, aku suka tengok watak 'syed', sebab dia lawak. Anding pun aku suka tengok sebab dia ni jenis yang skema tapi boleh jugak try apa yg budak nakal buat,haha. macam2.
so rakan2, kalau bagi aku, selain Hagemaru dgn Shin Chan, citer ni lah antara citer yang boleh buat aku lepaskan sikit tekanan time study.
tapi, jgn lupa, cara terbaik utk releasekan tekanan adalah, baca al-Quran =) keyh?
tu je..wassalam.

HYDROGEN ADALAH GHURABA'

Bismillahirrahmanirrahiim

http://www.emocutez.com Assalamualaikum
Alhamdulillah, hari ni kitorang dah habis exam. Hooray!! Baru sekejap tadi kitorang tamat exam paper kimia, sekaligus dinobatkan sebagai 'last paper'.

Atas tu intro saja. Tajuk entry kali ni, hydrogen adalah ghuraba'  (asing).
Kenapakah?? Benda ni saya terfikir masa tengah ulangkaji kimia tadi. Insyaallah, saya akan cuba untuk menerangkan apa mesej yang saya nak sampaikan.
Jom usha gambar di bawah jap =)

-ni periodic table-

Cuba tengok betul2 table kat atas. Warna hijau = non-metals, kuning = metals, yang purple = metalloids.
Kalau perhatikan betul2, ada satu hijau je yang berkumpul dengan warna kuning.
Mana hijau yang lain. Cuba lihat sebelah kanan anda, kat situ berkumpul warna2 hijau.
Kalau saya tengok warna hijau, mesti ada kaitan dengan Islam.
Pokok-pokok hijau, rumput rampai, sangat menenangkan.
Saya pernah terbaca satu blog ni, apa kaitan hijau dengan Islam?
Melalui blog tu, hijau adalah salah satu warna kegemaran Rasulullah s.a.w. dan munasabahlah jika warna kegemaran rasulullah dikaitkan dengan Islam. Dan satu lagi pendapat dari sorang ustaz jgk, hijau itu lambang keindahan. Diceritakan tentang di alam syurga kelak berwarna kehijauan. Jadi sebab yang kedua adalah alam syurga adalah warna hijau. Sejauh mana kehijauannya?-wallahua'lam-


Berbalik dengan periodic table di atas, kita zaman sekarang atau lebih dikenali dengan umat akhir zaman, orang Islam yang betul2 beriman adalah ibarat hydrogen tersebut, seorang ghuraba'.
Hydrogen tu dah bertahun2, berkurun agaknya, duduk kat situ sebagai ghuraba'. Menjadi non-metal apabila di sekeliling nya metal, tapi x berubah jadi metal pun? Sama seperti kita, walaupun kita duduk di tempat yang sekeliling kita, x sama seperti kita, jadilah kita non-metal dikala semua orang adalah metal. Maksud nya, kita teruskan perjuangan Islam yang kita pegang di saat sekeliling kita adalah orang yang tak faham Islam.
*********************
Di dalam sebuah hadith Rasulullah s.a.w. telah bersabda di dalam sebuah hadith riwayat Muslim:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ [بَدَأَ الْإِسْلَامُ غَرِيبًا وَسَيَعُودُ كَمَا بَدَأَ غَرِيبًا فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ.]

Maksudnya: Sesungguhnya Islam telah bermula dalam keadaan asing, dan ia akan kembali menjadi asing sepertimana ia mula. Maka sepohon pokok di syurga (sebagai ganjaran) bagi orang-orang asing itu.

Dalam riwayat lain:

عن عَبْد اللَّهِ بْنَ عَمْرِو بْنِ الْعَاصِي قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ذَاتَ يَوْمٍ وَنَحْنُ عِنْدَهُ [طُوبَى لِلْغُرَبَاءِ] فَقِيلَ مَنْ الْغُرَبَاءُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ [أُنَاسٌ صَالِحُونَ فِي أُنَاسِ سُوءٍ كَثِيرٍ مَنْ يَعْصِيهِمْ أَكْثَرُ مِمَّنْ يُطِيعُهُمْ]

Maksudnya: Sepohon pokok (sebagai ganjaran) bagi orang-orang asing itu. Maka ditanya; Siapakah mereka wahai Rasulullah? Jawab Baginda: Mereka ialah orang-orang yang saleh di kalangan jumlah manusia rosak yang banyak, orang yang mengingkari mereka lebih banyak dari orang yang mentaati mereka.

Dalam riwayat lain:

عَنْ جَدِّهِ (عمرو بن عوف بن زيد) أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ [ إِنَّ الدِّينَ بَدَأَ غَرِيبًا وَيَرْجِعُ غَرِيبًا فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ الَّذِينَ يُصْلِحُونَ مَا أَفْسَدَ النَّاسُ مِنْ بَعْدِي مِنْ سُنَّتِي.]

Maksudnya: Sesungguhnya agama ini telah bermula dalam keadaan asing, dan ia akan kembali menjadi asing. Maka sepohon pokok di syurga (sebagai ganjaran) bagi orang-orang asing itu. Mereka ialah orang-orang yang memulihkan sunnahku yang telah dirosakkan oleh manusia selepasku.



http://www.emocutez.com"Bahagialah wahai orang-orang yang asing
Sesungguhnya Allah sentiasa bersama hambaNya yang bersabar"




-wassalam-

p/s : maaf ye kalau ada yang tak faham. Boleh tanya, insyaallah,boleh jawab (^_^)

Tuesday, August 2, 2011

AKU TAK BOLEH ELAK RASA CINTA, LEBIH BAIK DIAM!!

Bismillahirrahmanirrahiim
Assalamualaikum..

Apa khabar sohabah semuanya, harap sentiasa berusaha mendapatkan cinta Allah ye.
Untuk entry kali ini, nak cerita sedikit tentang CiNtA


Cinta itu indah kan? Indah kalau kita tahu mengindahkannya. & kadang2 ia akan nampak tak cantik kalau kita  cuba untuk menjadikannya sebagai tempat untuk memenangkan nafsu. Nauzubillah.

Cuma, saya nak cakap. Saya sebenarnya ingin sangat bercinta, tapi saya masih belum berjaya mencapainya. Apalagi kalau dengar kisah2 serikandi zaman Rasulullah dan sohabah. Cinta mereka sangat hebat.

Saya sangat jeles dengan serikandi Rabiatul Adawiyah (^^)
Cinta dia kepada Allah tak boleh digambarkan dengan kata-kata.
Saya sangat berbesar hati nak share kat korang sedikit kisah Rabiatul Adawiyah ni.
Boleh la,insyaallah kita hayati kisahnya, moga diambil iktibar ye.. (Lambang cinta agung)

"Jika cinta Allah itu terkandung di dalam neraka aku akan terjun ke dalam neraka untuk mendapatkannya"-Rabiatul Adawiyah~
Rabiatul Adawiyah seorang wanita yang paling warak dan zuhud mendapat taraf wali dari Allah..Kehidupannya dipenuhi zikir dan munajat kepada Allah dan berselawat kepada Rasulullah sehingga tubunya menjadi kering kerana waktu malamnya dia bertahajud dan bermunajat kepada Allah..Pada waktu siangnya pula dia berpuasa dan menghadiri majlis ilmu..Makanannya cukup dengan sekeping roti kering sekadar alas perut..Kadangkala berbuka puasa hanya dengan sebiji kurma..Biarpun ulama terbilang yang datang meminang,biarpun sultan negara datang merisik..Rabiatul Adawiyah kekal sendiri kerana cinta hatinya hanya untukNya..Sebelum mendapat taraf wali Allah Rabiatul Adawiyah diuji dengan kematian ayah dan ibunya semasa beliau masih muda..

Beliau pernah diculik dan dijadikan hamba..Tidak sedikit pun Rabiah kesal..Untuknya,Allah tahu terbaik untuk dirinya..Tiada sebaik-baik pelindung selain Allah dan tiada tempat sebaik-baik mengadu juga selain Allah..Sampai akhir hayatnya Rabiah tersenyum pada saat malaikat maut sudah hampir ke arahnya,kerana beliau sudah terlalu rindu kepada Kekasih hatinya..

SUBHANALLAH


Cemburunya dengan Saidatina Fatimah (^^)
Kisah Saidatina Fatimah apa pulak? Siapa yang tak kenal puteri Rasulullah ni.
Kisah dia dengan Saidina Ali sangat membuatkan saya cemburu, dan saya nak jugak jadi seperti Saidatina Fatimah, mempunyai suami yang taat kepada Allah dan setia kepada isterinya seperti Saidina Ali.
Siapa yang tak nak suami soleh, romantik pulak tu. Jadi, kalau kita nak suami soleh, kita kena jugak men'solehah'kan diri kita sebaiknya dan mohonlah pada Allah supaya dijodohkan kepada lelaki yang soleh. Insyaallah, amiin ya Robb (**)
Nak dengar tak kisah pasangan bahagia. saya sertakan ringkasan kisah dia.
Jom baca sama-sama.

Pada suatu hari Abu Bakar As-Shiddiq r.a. Umar Ibnul Khatab r.a. dan Sa’ad bin Mu’adz bersama-sama Rasul Allah s.a.w. duduk dalam masjid. Pada kesempatan itu diperbincangkan antara lain persoalan puteri Rasul Allah s.a.w. Saat itu baginda bertanya kepada Abu Bakar As-Shiddiq r.a “Apakah engkau bersedia menyampaikan persoalan Fatimah itu kepada Ali bin Abi Thalib?”

Abu Bakar As-Shiddiq menyatakan kesediaanya. Ia beranjak untuk menghubungi Ali r.a. Sewaktu Ali r.a. melihat datangnya Abu Bakar As-Shiddiq r.a. dgn tergopoh-gopoh dan terperanjat ia menyambutnya kemudian bertanya: “Anda datang membawa berita apa?”

Setelah duduk beristirahat sejenak Abu Bakar As-Shiddiq r.a. segera menjelaskan persoalannya: “Hai Ali engkau adalah orang pertama yg beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta mempunyai keutamaan lebih dibanding dengan orang lain. Semua sifat utama ada pada dirimu. Demikian pula engkau adalah kerabat Rasul Allah s.a.w. Beberapa orang sahabat terkemuka telah menyampaikan lamaran kepada baginda untuk mempersunting puteri beliau. Lamaran itu telah beliau semua tolak. Beliau mengemukakan bahawa persoalan puterinya diserahkan kepada Allah s.w.t. Akan tetapi hai Ali apa sebab hingga sekarang engkau belum pernah menyebut-nyebut puteri beliau itu dan mengapa engkau tidak melamar untuk dirimu sendiri? Kuharap semoga Allah dan RasulNya akan menahan puteri itu untukmu.”

Mendengar perkataan Abu Bakar r.a. mata Saidina Ali r.a. berlinang air mata. Menanggapi kata-kata itu, Ali r.a. berkata: “Hai Abu Bakar, anda telah membuatkan hatiku bergoncang yang semulanya tenang. Anda telah mengingatkan sesuatu yang sudah kulupakan. Demi Allah aku memang menghendaki Fatimah tetapi yang menjadi penghalang satu-satunya bagiku ialah kerana aku tidak mempunyai apa-apa.”

Abu Bakar r.a. terharu mendengar jawapan Ali itu. Untuk membesarkan dan menguatkan hati Imam Ali r.a. Abu Bakar r.a. berkata: “Hai Ali, janganlah engkau berkata seperti itu. Bagi Allah dan Rasul-Nya dunia dan seisinya ini hanyalah ibarat debu bertaburan belaka!”

Setelah berlangsung dialog seperlunya Abu Bakar r.a. berhasil mendorong keberanian Imam Ali r.a. untuk melamar puteri Rasul Allah s.a.w.

Beberapa waktu kemudian Saidina Ali r.a. datang menghadap Rasul Allah s.a.w. yg ketika itu sedang berada di tempat kediaman Ummu Salmah. Mendengar pintu diketuk orang, Ummu Salmah bertanya kepada Rasulullah s.a.w.: “Siapakah yg mengetuk pintu?” Rasul Allah s.a.w. menjawab: “Bangunlah dan bukakan pintu baginya. Dia orang yang dicintai Allah dan RasulNya dan ia pun mencintai Allah dan Rasul-Nya!”

Jawapan Nabi Muhammad s.a.w. itu belum memuaskan Ummu Salmah r.a. Ia bertanya lagi: “Ya tetapi siapakah dia itu?”

“Dia saudaraku orang kesayanganku!” jawab Nabi Muhammad s.a.w.

Tercantum dalam banyak riwayat bahawa Ummu Salmah di kemudian hari mengisahkan pengalamannya sendiri mengenai kunjungan Saidina Ali r.a. kepada Nabi Muhammad s.a.w. itu: “Aku berdiri cepat-cepat menuju ke pintu sampai kakiku terantuk-antuk. Setelah pintu kubuka ternyata orang yang datang itu ialah Ali bin Abi Thalib. Aku lalu kembali ke tempat semula. Ia masuk kemudian mengucapkan salam dan dijawab oleh Rasul Allah s.a.w. Ia dipersilakan duduk di depan beliau. Ali bin Abi Thalib menundukkan kepala seolah-olah mempunyai maksud tetapi malu hendak mengutarakannya.

Rasul Allah mendahului berkata: “Hai Ali nampaknya engkau mempunyai suatu keperluan. Katakanlah apa yang ada dalam fikiranmu. Apa saja yang engkau perlukan akan kau peroleh dariku!” Mendengar kata-kata Rasul Allah s.a.w. yang demikian itu lahirlah keberanian Ali bin Abi Thalib untuk berkata: “Maafkanlah ya Rasul Allah. Anda tentu ingat bahawa anda telah mengambil aku dari pakcikmu Abu Thalib dan makcikmu Fatimah binti Asad di kala aku masih kanak-kanak dan belum mengerti apa-apa.

Sesungguhnya Allah telah memberi hidayat kepadaku melalui anda juga. Dan anda ya Rasul Allah adl tempat aku bernaung dan anda jugalah yang menjadi wasilahku di dunia dan akhirat. Setelah Allah membesarkan diriku dan sekarang menjadi dewasa aku ingin berumah tangga; hidup bersama seorang isteri. Sekarang aku datang menghadap untuk melamar puteri anda Fatimah. Ya Rasul Allah apakah anda berkenan menyetujui dan menikahkan diriku dengan Fatimah?”

Ummu Salmah melanjutkan kisahnya: “Saat itu kulihat wajah Rasul Allah nampak berseri-seri. Sambil tersenyum beliau berkata kepada Ali bin Abi Thalib: “Hai Ali apakah engkau mempunyai suatu bekal mas kahwin?”

“Demi Allah” jawab Ali bin Abi Thalib dengan terus terang “Anda sendiri mengetahui bagaimana keadaanku tak ada sesuatu tentang diriku yg tidak anda ketahui. Aku tidak mempunyai apa-apa selain sebuah baju besi sebilah pedang dan seekor unta.”“Tentang pedangmu itu” kata Rasul Allah s.a.w. menanggapi jawapan Ali bin Abi Thalib “engkau tetap memerlukannya untuk perjuangan di jalan Allah. Dan untamu itu engkau juga perlu buat keperluan mengambil air bagi keluargamu dan juga engkau memerlukannya dalam perjalanan jauh. Oleh kerana itu aku hendak menikahkan engkau hanya atas dasar mas kahwin sebuah baju besi saja.

Aku puas menerima barang itu dari tanganmu. Hai Ali engkau wajib bergembira sebab Allah ‘Azza wa­jalla sebenarnya sudah lebih dahulu menikahkan engkau di langit sebelum aku menikahkan engkau di bumi!” Demikian riwayat yang diceritakan Ummu Salmah r.a. Setelah segala-galanya siap dengan perasaan puas dan hati gembira dgn disaksikan oleh para sahabat Rasul Allah s.a.w. mengucapkan kata-kata ijab kabul pernikahan puterinya: “Bahwasanya Allah s.w.t. memerintahkan aku supaya menikahkan engkau Fatimah atas dasar mas kahwin 400 dirham. Mudah-mudahan engkau dapat menerima hal itu.”

“Ya Rasul Allah, itu kuterima dgn baik” jawab Ali bin Abi Thalib r.a. dalam pernikahan itu. Inilah jalan cinta para pejuang. Jalan yang mempertemukan cinta dan semua perasaan dengan tanggungjawab. Cinta tak pernah meminta untuk menanti. Seperti ’Ali. Ia mempersilakan.
Atau mengambil kesempatan. Yang pertama adalah pengorbanan. Yang kedua adalah keberanian. Dan ternyata tak kurang juga yang dilakukan oleh Puteri Sang Nabi, dalam suatu riwayat dikisahkan, bahwa suatu hari, Fatimah berkata kepada ‘Ali: “Maafkan aku, karena sebelum menikah denganmu. Aku pernah satu kali merasakan jatuh cinta pada seorang pemuda” ‘Ali terkejut dan berkata, “Jikalau begitu, mengapakah engkau mahu menikah denganku? Dan Siapakah pemuda itu” Sambil tersenyum Fatimah berkata, “Ya, kerana pemuda itu adalah Dirimu”
Begitulah cinta yang bersenikan diam. Mereka saling mencintai, tetapi memendam perasaan itu kerana tidak ingin cinta mereka melebihi cinta kepadaNya.





Jika dirinya bukan untukmu, redhailah, kerana tuhan ada perancangan yang lebih baik lagi buat kita. Buat diriku juga, saat ku jatuh cinta denganmu, akan ku diam dan dirimu pasti tak ketahui, melainkan setelah diriku datang kepada keluargamu, untuk menzahirkan yang terbuku, wahai jodoh yang tak diketahui.

"Cinta tak pernah meminta untuk menanti. Ia mengambil kesempatan atau mempersilakan.
Ia adalah keberanian, atau pengorbanan."



wassalam
<salam mahabbah>

Monday, August 1, 2011

RASA MACAM TAK TAU PAPE -.-

Bismillahirrahmanirrahiim..

wa wah~ entry kali ni, agak tension bunyik nyer.
Mana tak nyer, dah hampir 10 jam (rasenye la) aku dok mengadap benda alah ni, kimia http://www.emocutez.com
Makin banyak aku buat, rasa macam makin tak faham.
Apalah yang aku buat sampai macam ni sekali. Esok nak exam tuu!! adusshh!
Bukan bunyik nak mengeluh ke ape ke..
TAPI.............................

Aku tak tau apa aku nak jawab esok!!! uwaaa http://www.emocutez.com
Tolong aku ya Allah...Aku tau Engkau dekat ^^,

oh Kimia.. xjadi aku nak jatuh cinta kat ko, sebab ko buat aku frust,huu..
maaf ye Encik Kimia http://www.emocutez.com

sedih2..at last, selamat berpuasa semua (^_^)
~wassalam~

Saturday, July 30, 2011

Universiti Ramadahan

Kemasukan baru ke universiti..

Tarikh : 1 Ogos 2011 (InshaAllah)
Name U : Universiti Ramadhan Al-Mubarak
Subjek wajib : Berpuasa
Subjek special : Terawih
Subjek tambahan : Baca quran, zikir, solat sunat, sedekah n etc
Kelulusan : Ijazah taQwa
Konvo : 1 Syawal

*Extra.. Tawaran melanjutkn pgajian ke peringkat master
course : Pose 6 . . .

JOM DAFTAR!!
  Di bawah adalah contoh lampiran untuk aktiviti2 dan bonus yang bakal menanti anda.
Cepat!! Apa tunggu lagi. Grab secepat mungkin.

Harapan daripada beberapa orang calon :

1. Semoga sepanjang pengajian di U ini, ilmu Allah semakin bertambah, iman semakin kuat, hubungan aku dengan 'Pemilik U' ini semakin dekat.
2. Semoga di U ini, kita mengambil peluang yang ada, kerana U ini sangat dipercayai tiada penjenayah, ambil peluang untuk mempersiapkan diri dengan kerja-kerja ibadah terhadap Allah
3. Diharap juga tahun ini bukan tahun terakhir untuk aku memasuki U ini, kerana aku akan merindukan suasana dan berkahnya.

"Sama-samalah kita mendaftar untuk memasuki U ini, dan ianya PERCUMA!! Dan berebutlah untuk menjadi pelajar yang terbaik!!"

itu sahaja..
~wassalam~

Friday, July 29, 2011

SEPETANG YANG SINGKAT BERSAMA KAK JUEA

Bismillahirrahmanirrahiim

:
Hari ini, bersamaan 29 Julai 2011, aku jumpa akak aku. Best3 http://www.emocutez.com
A big thanks to Hanun sebab sudi temankan aku gi Masjid Jamek semata-mata nak jumpa akak aku, hehe. Terima kasih banyak banyak (:
Sepanjang perjalanan kat Masjid Jamek tu, aku temankan akak aku beli tudung untuk raya. Ingatkan nak bli sehelai dua je, tapi beli sebungkus besar sekali,hehe. Biasala kan, anak perempuan parents aku ramai.
Dah alang-alang akak aku ade, aku pon beli la satu lagi tudung. Dah akak aku kata, dia tengah ada duit, baik pilih tudung cepat,hehe, aku apa lagi. Carik tudung yang sedap dipandang sampai dapat.
Ni la pilihan aku, bunga dia cantekk http://www.emocutez.com

tak tau nama apa ("^^)

Pas tu, aku ikut dia balik hotel. Hanun balik dulu, tak nak bebankan dia, dok lama2. Hotel akak aku kat Bukit Bintang, Kena tukar train 2 kali, (Star-Monorail) waa penat gilew http://www.emocutez.com
Pastu, akak aku pun belanja aku beli selipar utk jejalan ^_^ suke suki
sebab kaki aku sakit sangat (pakai wedges) meletup-letup dahsyat bunyik die
Sekali, singgah kat Jukebox, depan hotel je. Jumpa la selipar kat bawah ni.

cantek kan?!

Malam tu plak, kitorang jejalan gi KLCC, tukar 2 train. (Monorail-Rapid KL).
Sampai2, perut aku agak lapar,hehe. So, kitorang pon makan dekat food court kat Tingkat 2 kalau x silap.
Pas  makan, kitorang amik gambar dekat tasik kat luar tu, cantekk. Tapi, xsempat nak post gambar kat sini, lain hari la ye gambar nya.
http://www.emocutez.com by the way, i'm feel so happy today even it just only a few hours "^^
Thanx 4 everything and sorry 4 everything too Kak Ra and the geng
only one sentence
http://www.emocutez.com
itu sahaja entry kali ini
ukhwah fillah, insyaallah
~wassalam~

Wednesday, July 27, 2011

DAH NAK BALIK DAH ("^^)

Bismillahirrahmanirrahim

Setelah seminggu bertapak di rumah kawan aku ni, Ili Nabilah, akhirnya beberapa jam dari sekarang aku akan balik jugak ke KK12 UM.
Nak kate, malas nyeww laa. hehe , biasa la tu kalau dah balik rumah walaupun rumah kawan
susah sikit nak ambik mood untuk balik kolej. http://www.emocutez.com
Berikut adalah tentatif program aku sepanjang berada di rumah Ili :
(ayat skema "^^ )

Jumaat (malam) : - bertolak dari Universiti Malaya bersama Ili & Farah menuju ke Mid Valley
(jalan2 sebentar di Mid sementara menunggu KTM pada pukul 8.40 malam )
dekat KTM, jumpa seorang junior UM (budak PASUM) nama dia Liyana.
peramah giler budak tu,huhu. Paling suke nye, dia asyik puji budak APIDS jew
(tak pernah lagi dengar ada budak Pasum puji budak APIDS) hehe..
Akhir nya, kami naik KTM yang kedua sebab yang pertama tu sangat2 penuh, sampai tertolak keluar lagi muatannya. So, kitorang amik inisiatif untuk tunggu yang kedua. Alhamdulillah, setelah itu selamat sampai ke rumah Ili.

Sabtu : pergi Giant, x ingat dah buat ape..hehe

Ahad : pergi Metropoint bersama Ili & Mak Jah. Masa ni la terjumpa butik baju Muslimah baru. Nama dia Zariyah Muslim
Best sangat baju dia. Semua comel comel belaka,hehe. Rambang mata jadik nye..
Ha, satu lagi kat sini jugak la kerinduan aku terubat, sebab lama sangat dah x rasa cool blog dengan pearl nye rasa macam nama buku la plak
sedap sedap..nyam3 http://www.emocutez.com

macam sedap kan? memang sedapp~

- hari2 berikutnya, biasa2 je..makan tido (xde la,terok nye bunyik,hehe)
Ha, baru ingat, malam Isnin, aku dengan Ili bercadang nak tukar angin masa belajar. So, kitorang pun dibenarkan keluar dari rumah oleh Ummi, pergi ke McD..Sambil tu pesan burger, kalau aku plus sundae (lama dah xmakan,hehe)

Paling best nya, semalam la. Hari Rabu petang : - Ummi ajak kitorang pergi PKNS kat Bangi, ingat nya nak gi Syabab (kedai buku). Keluar dari kedai buku tu, kitorang makan pizza dekat Pizza Pah. Sedaap sangat.


Best sangat,hehe. Sampai aku lupa minggu depan ada exam, aduss, mati ar.. xpe2, insyaallah aku topup ,masa belajar aku kat KK12, amiin ..

::tu je kali ini::
 apa2 pun. fighting for next exam http://www.emocutez.com
~bittaufiq wannajjah~

wassalam (^^,)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...