Sunday, June 12, 2011

DIRIKU BUNGA YANG BAGAIMANA?~


Petang semalam terlihat kepadaku sekuntum bunga. Kelopaknya indah warna warni kucuba mendekatinya tapi niatku terbantut tatkala melihat duri-duri tajam di batangnya pasti duri-duri itu akan melukai jemariku.

Aku cuba mencium baunya tetapi amat payah lantaran sukar memegangnya aku mengeluh sendiri mencari bunga cantik yang bisa kusentuh lalu kuterlihat kepada sekuntum bunga tidak jauh dariku.

Aku menghampiri bunga itu nampak cantik dari jauh kulihat batangnya, tiada berduri lalu kusentuh dan kucuba menciumnya tapi tak lama kemudian aku lepaskannya. Baunya cukup membuatkan aku loya lalu aku terdengar suara manusia lain dibelakangku; sepasang adam dan hawa sedang bermanjaan lagak mereka sungguh menjengkelkan. Aku mengumpat di dalam hati rasa marah bila hukum Tuhan tak diendahkan.

Tak lama kemudian si adam memarahi si hawa. Aku hanya melihat dari jauh seperti menonton drama di televisyen lalu si adam meninggalkan si hawa seorang diri membiarkan gadis manis itu menangis hiba sementara itu pula aku terpandang seorang hawa berpakaian serba sopan sederhana gayanya dia berjalan tidak jauh dariku.

Pakaiannya labuh tidak meransang nafsu. Alangkah senang hatiku melihatnya dia menundukkan pandangan. Adam di sisi langsung tidak menegur bukan kerana benci tetapi tanda hormat.

Aku tersenyum sendiri tiba-tiba aku teringatkan dua kuntum bunga yang baru kulihat.

Aku mula bermonolog.. bunga yang berduri itu pasti susah didekati sang kumbang. Bunga yang busuk itu pasti sudah dihisap madunya oleh sang kumbang lalu kumbang itu meninggalkannya setelah puas madunya dihisap.

Aku melihat kembali ke arah dua hawa tadi lalu ku bingkas bangun.

Siapakah aku?

Aku tergolong dalam kelompok bunga yang mana?


Tiba-tiba aku menangis merenung sifat sendiri...

Ya Allah! jadikan aku BUNGA idaman para mujahid...Bunga idaman AGAMA! Aku mahu kelopakku indah tanpa sedikitpun kotoran..Jadikan aku wanita solehah, wanita mukminah!

Moga diriku seperti Khadijah, Masyitah, Aisyah, Muthiah dan Ainul Mardiah! Aku ingin menjadi bunga idaman Islam~perkongsian dari kak siti fatimah~

3 comments:

MUJTAHIDAH SOLEHAH said...

Assalamualaikum aimi.
Srikandi Muthiah,apa kisahnya ye? Kita rasa,kita x pernah dengar nama tu..
Jazakillah (",)

mariposa said...

waalaikumsalam..mun, siti muthiah tu, ingat tak kisah saidatina fatimah pergi ke rumah seorg wanita yg namanya sering disebut rasulullah. wanita yang taat kpd suaminya, dia biasa akan tunggu suami dia balik dgn membawa rotan dan sapu tangan..rotan untuk suami dia rotankan dia kalau ada benda yang buat suami dia marah, sapu tangan untuk dia lap peluh suaminya..pnah dengarkan? tu lah nama dia, wallahu'alam

MUJTAHIDAH SOLEHAH said...

cerita tu pernah dengar..terima kasih ya! ilmu baru..suka2 ^_^ jazakillah khair ya sohabat mahbubati =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...